kolmapäev, 28. august 2013

Mehed ja aeg. Kvaliteetaeg.


Ilmselt on tõsi see, et kui teie naine kurdab „Sa ei veeda üldse minuga aega“ või „Mul on tunne, et sa oled abielus oma arvutiga“ või „Sa pole minuga ühendust võtnud“, võib tema armastuse keeleks olla kvaliteetaeg. Kahekesi filmi vaatamine ei ole kvaliteetaeg. On inimesi, kes peavad seda aga tõeliseks kvaliteetajaks. Kvaliteetaeg on see, kui pärast filmi vaatamist arutletakse selle filmi sisu üle. See arutelu on kvaliteetaeg, mitte filmi vaatamine.

Kvaliteetaeg on siis, kui leitakse aeg, mil antakse oma armastatule jagamatut tähelepanu ehk keskendutakse ainult temale. Kvaliteetaeg hõlmab silma vaatamist, armastatu mõtetele keskendumist, tema soovide ja unistuste kuulamist. Ühtlasi kuulub kvaliteetaja alla kõik need tegevused, mida teie naisele meeldib teha. Kui ta armastab balletti vaatamas käia, minge koos temaga ja ärge tehke sealjuures mingeid negatiivseid kommentaare. Minge temaga piknikule, kuid ärge esitage kaebusi teid häirivate sipelgate ja kärbeste suhtes. Kui te naist armastate, siis teete temale meelepäraseid tegevusi heameelega. See on teie valik. Kui te valite, et armastate teda, siis leiate selle aja, mida ta vajab ning veedate selle temaga.

Kvaliteetaja alla kuuluvad ka kvaliteetvestlused. Gary Chapman toob isegi välja, et mõne inimese jaoks ongi kõige tähtsam just kvaliteetvestlus. Selline vestlus peidab endas teiepoolset siirast soovi temast aru saada, tema käitumist mõista ning teada saada, millised on tema tunded, mõtted, arusaamad, soovid. Sealjuures on oluline kuulata sõbralikult, heasoovlikult, siiralt. Vestluse ajal hoidke silmsidet ja ärge samal ajal millegi muuga tegelege, kuulake tema tundeid ja jälgige kehakeelt. Mis veel oluline, kuulake ta lõpuni. Ei ole mõtet kohe oma ideedega lagedale tulla. Ta ei pruugi tahtagi nõuandeid või teie ideid. Ta tahab lihtsalt, et te teda kuulaksite. Mõne inimese jaoks piisabki iga päev 15 minutilisest vestlusest ja ta on veendunud, et armastate teda üle kõige.

Gary Chapman toob välja, et on olemas kaks äärmuslikku inimtüüpi. Esimene neist on „Surnumeri“ (Dead Sea). Selline inimtüüp saab erinevate kogemuste, mõtete ja tunnete osaks terve päeva jooksul. Neil on justkui suur reservuaar, kuhu nad kogu seda informatsiooni koguvad ja nad on täiesti õnnelikud, kui nad ise üldse ei räägi. Kui selliselt inimeselt küsida „Mis mureks on?“, siis ilmselt vastab ta „Mitte midagi“, olles sealjuures täiesti aus. Ta on täiesti õnnelik, kui ei pea rääkima. Teine inimtüüp on „Lalisev oja“ (Babbling Brook). Selle inimese jaoks, mis iganes ta näeb või kuuleb, sellest ta räägib. Nad räägivad kogu aeg ja kõigest. Päris tihti sellised inimesed abielluvad omavahel ja nad sobivad hästi. Üks räägib ja teine kuulab. Suurepärane. Nad võivad niimoodi aastaid õnnelikult koos olla. Ühel päeval ärkab „Lalisev oja“ üles ja tõdeb, et ta ei tunne üldse seda inimest, kellega ta abielus on. Ja vastupidiselt, „Surnumeri“ hakkab mõistma, et ta teab liiga palju. Õnneks nii „Surnumeri“ suudab õppida rääkima ja „Lalisev oja“ kuulama. Meie isiksus mõjutab meid, kuid ei kontrolli meid.

Niisiis, kui teie naine tunneb teie armastust veedetud kvaliteetajas, siis on kasulik mõelda järgnevate tähelepanekute peale:
  •       Arvestage sellega, kas teie naine on varajane ärkaja või meeldib talle õhtul kaua üleval olla. Ärgake hommikul varem, et juua koos temaga kohvi. Kui talle meeldib kaua üleval olla, jooge õhtul teed või kakaod.
  •       Kui veedate liiga palju aega trennis, sõpradega väljas olles või tööd tehes, loobuge mõnest neist ja veetke rohkem aega temaga. Selline tegu näitab talle, kuivõrd te temast hoolite.
  •       Kui te ei ole just vestleja-tüüpi inimene, siis mõelge eelnevalt välja, mis küsimusi tahaksite temalt küsida ning püüdke neile vastused saada, tundes aga huvi eelkõige tema enda vastu.
  •       Üllata teda kino- või teatripiletitega, mis talle kindlasti meeldida võivad. Pärast minge koos sööma. Siis on võimalus kuulata tema mõtteid filmi/etenduse kohta.
  •       Kuulake hoolikalt tema lapsepõlvemälestusi ning proovige neist lähtuvalt midagi tema heaks teha. Näiteks, kui talle meeldis hobustega ratsutada, viige ta uuesti. Kui oli mõni tema jaoks eriline koht, külastage seda uuesti.
  •       Valige naisega vaheldumisi raamatuid, mida lugeda. Pärast on võimalik koos arutada või lugeda üksteisele meeldivamaid kohti ette.
  •       Sõitke autoga kuhugi kaugele. Vestlused autosõidu ajal aitavad lähedust üles ehitada.
  •       Kui ei oska enam midagi öelda, õppige koos temaga vaikust nautima. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar