esmaspäev, 29. juuli 2013

Kingitused - armastuse keel #3

Kellele siis ei meeldiks kingitusi saada? Kingitus tähendab ju alati seda, et keegi on meid meeles pidanud... või soovib meid ära meelitada, et me kellegi heaks midagi teeksime. Kingituste armastuse keelega inimeste jaoks omab kingitus aga veelgi erilisemat tähendust. Nemad hoiavad käes äsja saadud kingitust ning mõtlevad „Ma olin tal meeles!“ või „Ta mõtles minule“ või „Ta armastab mind“. Kingitus ei pea olema üldse rahalise väärtuse poolest suur, oluline on selle emotsionaalne väärtus. Kellele siis ei meeldiks kuulda kedagi ütlemas: „Nägin rannas seda kivi ja sina tulid mulle kohe meelde. Ma lihtsalt pidin selle sulle tooma.“

Oluline on meeles pidada, et kingituste inimesed pole tingimata materialistlikud. Kingituste inimesele toovad siirast ja suurt rõõmus ka pisikesed asjad, mille rahaline väärtus võib pea olematu olla. See, et inimesele meeldib kingitusi saada, ei tee teda halvaks inimeseks. Tõsi, ühiskonnas ei saa just kõige paremaid kommentaare inimesed, kelle jaoks on raha oluline ja peamine, kuid kingituste inimesed ei ole tingimata sellised. Ei tasu end üldse halvasti tunda, kui avastad, et just sinu armastuse keel on kingitused.

Gary Chapman on välja toonud, et suurim kingitus on kohalolek. See tähendab seda, kui armastatu istub oma lähedase haiglavoodi kõrval ja muretseb, siis pole mõtet haiglasse teda toetama tulla lillede või maast korjatud kivikestega. Siis osutub kõige olulisemaks iseenda kohalolek. See, et olete sealsamas olemas, ei lahku enne kui tema. Muretsete koos temaga. Olete kivi, millele ta toetuda saab. Kui kingituste inimene on kurb, tehke talle pisike üllatus. Kui ta on endast väljas ja nutab, siis istuge tema kõrvale ning lihtsalt olge, ei ole tarvis sõnu ega kallistusi, lihtsalt kohalolekut. Tema jaoks olemas olemist.

Küllalt on kaebamist, et „mu mees ei too mulle kunagi lilli“ ja „ta ei pea kunagi tähtpäevi meeles“. Imelikul kombel ei kuule meeste poolt sarnaseid lauseid eriti tihti. Võib-olla on tegemist tagasihoidlikkusega või peetakse seda liialt feminiinseks.  See aga ei tähenda, et poleks mehi, kelle armastuse keeleks poleks kingitused. Siiski tõesti, kõik mehed ei tule selle peale, et oma armastatule lilli tuua. Kuigi nad näevad seda filmidest ning võib-olla oma tuttavate pealt, ei tule nad kunagi ise selle peale, et ka ise nõnda tegutseda. Vastus on üsna lihtne: mehed, kes ei oska kingituste keeles rääkida, ei tulegi selle peale. Küll aga need, kes oskavad selles keeles rääkida, kuhjavad oma armastatu üle lillede, shokolaadi ja pisikeste armsate asjadega.


Mida teie armastatu teile räägib? Mille üle ta kurdab? Kas teda häirib, et te temaga koos ta vanemate või sõprade sünnnipäevale ei lähe? Või sooviks ta, et tooksite lilli? Võib-olla mainib ta pidevalt, milliseid asju endale tahaks, kuid kunagi ei osta neid endale – ilmselge vihje teile, et te need asjad talle tooksite. Veel kord, kriitika on vaid informatsioon, mis aitab teil panna oma armastatu tundma end armastatuna.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar