laupäev, 27. juuli 2013

Tunnustussõnad - armastuse keel #1

Sõnadel on väga tugev jõud ja mõnikord ei saa me ise arugi, kui mõne hea sõnaga teise inimese päeva päästame. Me kõik vajame tunnustavaid sõnu. Vajame komplimente oma välimuse, töö ja saavutuste kohta. Vajame sõnu, mis panevad meid tundma, et meid pannakse tähele ja väärtustatakse ja seda positiivses võtmes. Siiski, on meie seas inimesi, kes vajavad komplimente rohkem kui teised. Nende armastuse keeleks on tunnustussõnad (words of affirmation).

Võib-olla mõtlete isegi vahel, et teile ei tehta piisavalt komplimente, häid märkusi. Keegi ei tunnusta teid ega teie tegemisi sõnadega. Teie peas keerlevad vahel mõtted: „ta ei armasta mind, sest ta pole mulle seda kaua aega öelnud“ ja „ta ei hooli minust, sest ta ei ütle kunagi midagi head“. See võib olla üheks märgiks, et teie armastuse keeleks on tunnustussõnad. Siiski võib sellest märku anda ka teie enda käitumine. Tavaliselt suhtlevad inimesed teistega enda armastuse keeles. Üldiselt osatakse armastust teiste vastu üles näidata oma keeles. Sellisel juhul, kui te olete inimene, kes teeb teistele pidevalt komplimente ning annab verbaalselt teada, kui väga kellestki hoolib, siis võib teie keel olla tunnustussõnad.

Tunnustussõnad tunduvad olevat armastuste keeltest üheks kõige kergemaks. No kui keeruline on siis kellelegi komplimente teha ning oma tunnustust avaldada. Mitte eriti, eks ole? Ometi mõnedel inimestel tulevad komplimendid väga raskelt. Nad võivad neid oma mõtetes lausuda, kuid ei suuda neid kunagi üle huulte lasta. Nende inimeste puhul tuleb meeles pidada, et lapsepõlves ei ole neile õpetatud selles keeles kõnelema. Võib-olla nende vanemad ei teinud neile või üksteisele komplimente, ei tunnustanud verbaalselt. Sellisel juhul nad ei oskagi tunnustussõnade keeles rääkida, nad ei ole seda ise tundnud ega kõrvalt näinud. Võib-olla on nad psühholoogiliselt niivõrd traumeeritud sellest, et vanemad nendega selles keeles ei rääkinud? Veelgi enam, võib-olla on tunnustussõnad tegelikult ka nende enda keel, kuid nad ei oska selles keeles kõneleda?

Õnneks on tunnussussõnade keel õpitav nagu ka kõik teised armastuse keeled. Tunnustussõnade keele õppimine on lihtne, kuid mitte kerge. Gary Chapman soovitab näiteks üles kirjutada, mida teised inimesed üksteisele ütlevad ja mida filmidest/raamatutest märkame. Kuidas inimesed üksteisele sõnade abil lähenevad? Mida märkame, kui armunud üksteisega räägivad? Kõik see kirja panna ning siis harjutada nende asjade ütlemist. Harjutada kas või peegli ees. Esialgu, kuni on tekkinud enesekindlus ja siis jagada seda armastatutega.

Tunnustussõnu on erinevaid: julgustavad, lahked ja alandlikud. Sõna julgustama tähendab „julgust sisendama“. Kedagi inspireerima. Kellessegi/kellegi tegemistesse uskumine, kaasa elamine. Lahkete sõnade eesmärgiks on pöörata viha vastupidiseks. Võib-olla olete isegi märganud, et „pehmed“ sõnad muudavad teise inimese hääletooni ja tuju leebemaks. Paljud inimesed kipuvad aga tänast päeva rikkuma eilsete läbikukkumiste ja vigadega („Ma ei suuda uskuda, kuidas sa seda teha võisid!; Sa ei suuda kunagi ette kujutada, kui palju see mulle haiget tegi!“; „Kunagi sa ju tegid nii, kes ütleb, et sa enam nii ei tee?“). Parim, mida me aga vigadega teha saame, on jätta nad minevikku. See on ajalugu. Jah, see juhtus ja tegi haiget. See võib veel haiget teha, aga inimene on oma vigu kahetsenud ja andeks palunud. Andestamine ei ole tunne, see on pühendumus. See on armastuse väljendus: „Ma armastan sind. Ma hoolin sinust ja seetõttu valin sulle andestamise.“ Andestamine on alati võimalik, isegi, kui suhe lõppeb pärast mingisugust viga. Andestada saame ikkagi, see on tervislik meile endale. Viha sees hoidmine triivib meid vaikselt kibestumiseni ja sel teel ei taha keegi meist tegelikult olla. Andestada saab ikkagi, isegi, kui suhtega edasi minna ei ole võimalik. Kolmandaks on alandlikud sõnad, mille eesmärgiks on oma soovide kehtestamine, kuid seda ilusal ja viisakal viisil. Ei ole mõtet inimesele nähvata, et ta enda järelt koristaks või mustad riided pesukorvi viiks. Palju efektiivsem on talle teada anda, kui oluline on see teie jaoks ja kui väga te hindate, et ta seda kõike teeks.

Tunnustussõnad on olulised meie kõigi jaoks. Valede sõnade valimisel võib nii mõnigi meie lähedastest, tuttavatest või isegi töökaaslastest haiget saada. Inimesed, kelle armastuse keeleks on tunnustussõnad, haavuvad sõnade tõttu palju kiiremini ja sügavamalt kui teised. Seetõttu tuleks oma sõnadega alati ettevaatlik olla.


Niisiis, kui teie kaaslane viriseb pidevalt, et te ei märka tema uut soengut/kleiti/kingi või kaebab ta, et te ei ütle talle piisavalt häid asju, siis võib tema armastuse keeleks olla tunnustussõnad. Igasugust virisemist tuleks jällegi võtta mitte kriitikana enda suhtes vaid kui informatsiooni. Informatsiooni selle kohta, kuidas te saate panna oma partnerit tunda, et te teda armastate. Tähtis pole teadmine, vaid tundmine. 

Lisan ka siia ühe lingi videole, kus Oprah avastab oma armastuse keele:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar