pühapäev, 28. juuli 2013

Kvaliteetaeg - armastuse keel #2

Viimasel ajal olen isegi kuulnud palju sõna „kvaliteetaeg“ kasutamist, kuid ühtlasi olen täheldanud, et seda kasutatakse pigem sellises humoorikas võtmes. Näiteks kolm töökaaslast istuvad trepil, joovad kohvi ning naeravad igasuguste absurdsete mõtete peale, mis pähe tulevad ja siis kohvipausi lõppedes nimetavad seda kvaliteetajaks. Eks mingil määral see ongi kvaliteetaeg. Väsimus ja sellest tingitud absurdsed mõtted aitavad meil oma kaaslasi tundma õppida. Parima mulje endast saab jätta siiski siis, kui oled puhanud, rõõmsameelne, positiivne, arukas, aga siira ja maskita mulje siis, kui väsinud, pahane ja imelike mõtetega.

Kvaliteetaeg suhetes tähendab peamiselt aga tähelepanu suunamist teisele inimesele. Kvaliteetaeg on üks-ühele aeg, mil keskendutakse üksteise tundma õppimisele, üksteise soovidele, tunnetele, mõtetele. Kvaliteetaeg pole aga ainult vestlemine. Koos filmi vaatamine võib ka olla kvaliteetaeg, kui pärast filmi vaatamist leitakse aega, et rääkida üksteisega filmist. Koos jalutamine ja väljas õhtust söömine, teatris käimine, piknikule, matkale minek.

Võimalik, et meile ei meeldi piknikud ja matkamine. Kui aga meie armastatu soovib just niimoodi kvaliteetaega veeta, sest tema jaoks tähendab see suurimat armastuse avaldust, siis tuleb meil valida, kas meie armastame või mitte. Nüüd ongi see koht elus, kus tuleb valida. Kui me armastame, siis lähme piknikule ega virise sealjuures, et sipelgad kogu toidu ära söövad. Lähme matkama ega kurda halva ilma või putukate pärast. Me lähme, veedame kvaliteetaega koos armastatuga ja tunneme sellest rõõmu, sest teeme seda tema armastuse pärast. See võib kõlada naiivselt ja võimatult. Ja võib-olla mõtlete siinkohal, et kas mingeid kompromisse ei peagi tegema? Kas tema ei võiks aru saada, et mulle ei meeldi piknikul või matkal käia? See ongi kompromiss, et teete koos temaga asju, mis talle meeldivad. Ka tema teeb ju teie heaks. Võib-olla tema on pidanud palju vaeva nägema, et teiega tunnustussõnade keeles rääkida? Võib-olla näitab tema kogu aeg oma armastust üles, tehes koos teiega tegevusi, mis on teie jaoks olulised. Armumise faas on möödas. Nüüd tuleb valida, kas armastada või mitte.

Kvaliteetaeg on üsna lihtne armastuse keel – lihtsalt veedad teise inimesega aega, oled tema jaoks olemas. Ometi ei tule selles keeles rääkimine tänapäeval hästi välja, kuna inimesed pidevalt kiirustavad ega leia enam oma lähedaste jaoks aega. Tõsi küll, kvaliteetaja inimestele piisab õhtul ka 15 minutilisest süviti minevast vestlusest, tundmaks teie armastust ja hoolimist. Kvaliteetaja all mõistame koos tegevust – sportimine, reisimine, jalutamine, mängimine – mille peamiseks märksõnaks on kohalolek.

Inimene, kelle armastuse keeleks on kvaliteetaeg, hindab täpsust. Kui olete kohtumisele hiljaks jäämas, siis andke sellest võimalikult kiiresti teada. Tal ei ole vaja tunda, et temast ei hoolita ega peeta lugu. Kui te aga hilinete ja lõpuks siis kohale jõuate, ootab see inimene tegelikult väga konkreetseid ja põhjendatud selgitusi, miks hiljaks jäite. Vastasel juhul võib ta arvata, et tema pole piisavalt hea. Et tema pärast ei pea pingutama. Kindlasti ei tohi talle jääda arusaam, et temast ei peeta lugu.

Samal ajal samas kohas, aga mitte koos? Näiteks kui mängite koos armastatuga kaarte ja samal ajal räägite telefoniga, siis on see jagatud tähelepanu ja see kohe kindlasti ei rahulda teda. Pigem tunneb ta end välja jäetuna ja teie eemalolekut temast. Kvaliteetaja inimestele on väga oluline, et kui veedate temaga aega, siis ei võta te sõbrannade kõnesid vastu, ei veeda aega internetis olles, ei vaata pidevalt kella, ei otsi lisategevusi. Uskuge, kõik need asjad on häirivaks asjaoludeks ja need kõik pisiasjadena näivad liigutused ei jää kvaliteetaja inimesele märkamatuks. Pigem on see solvav.


Niisiis, kui teie armastatu pidevalt kaebab, et „olete abielus oma arvutiga või tööga“ või „me ei tee enam kunagi midagi koos“, siis võib see olla üsna oluline märk sellest, et tema armastuse keeleks on kvaliteetaeg. Leidke tema jaoks seda aega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar