teisipäev, 30. juuli 2013

Teenimiskunst - armastuse keel #4

Kõik inimesed ei oska kingituste või sõnade abil tänada. Nemad ei räägi neis keeltes. Andeks paluvad nad ka teistel viisidel – nad koristavad toa, küpsetavad koogi, pesevad auto, õmblevad nööbid tagasi triiksärgile. Teenimiskunsti keeles kõnelevad väga edukalt paljud emad, kuna koristamine, küpsetamine, mähkmete vahetamine, tolmuimejaga tolmu võtmine kuuluvad nende igapäevaste toimingute hulka.

Mõnikord tõesti, inimesele meeldibki, kui teda abistatakse. Siinkohal ei tohi teenimiskunsti segi ajada õpitud abitusega, mis pole armastusega kuidagi seotud. Mõne inimese jaoks tähendab abistamine armastust. On ju äärmiselt kena, kui keegi valmistab meile söögi ja teeb teed ning hiljem koristab kõik nõud. Mõne inimese jaoks on sellised tegevused aga eriti olulised ja nende inimeste armastuse keeleks on teenimiskunst. Siinkohal tuleb aga meeles pidada, et kõik need tegevused peavad olema tehtud armastusest, mitte kohustusest. Kui need tegevused muutuvad kohustuseks ja "kellegi teenimiseks", siis toovad need kaasa negatiivse emotsiooni ning armastusest võib välja kasvada viha. 

Meestele, kelle armastuse keeleks on teenimiskunst, on oluline, et nende naine hoolitseks kodu ja laste eest. Küsides neilt, kuidas nad teavad, et nende naine neid armastab, võivad nad vastata, et „seepärast, et ta hoiab maja puhtana ja alati, kui ma koju tulen, ootab mind soe söök“. Naised seevastu ootavad meestelt abi majapidamistöödes. Nende jaoks on väga oluline, et aias oleks muru niidetud, köögikapid ja ukselingid korras ja vajalik remont saaks võimalikult kiiresti valmis. Nad on tänulikud, kui neid autoga viiakse poodi ja tööle. Ühtlasi on neil äärmiselt hea meel, kui mees vahel tuleb appi nõusid pesema või aitab neid nn naiste töödes, kui nad ise väga väsinud on ega jõua vajalikke asju teha.  Kuna on väga levinud stereotüübid nn naiste ja meeste töödest, siis võib mõnel mehel olla väga raske neist stereotüüpidest üle olla ja oma naist abistada.

Kas teie armastatu annab teile kuidagi pidevalt mõista, et te kodus midagi ei tee? Või vihjab ta, et võiksite vahel rohkem koristamisele või söögitegemisele tähelepanu pöörata? Mitu korda olete kuulnud, et prügi on ikka veel välja viimata? Sellistes pisikestest asjadest tõusevad tihti suured tülid. Mis selle taga on aga tegelikult? Teie armastatu lihtsalt ei tunne, et teda armastate. Kui ta ütleb, et „Sa ei tee kodus midagi“ või „Miks sa pole ikka veel seda kappi ära parandanud“, siis ütleb ta tegelikult: „Ma ei tunne enam, et mind armastaksid. Armasta mind!“


Võib-olla piisab mõnikord vaid lihtsast küsimusest: „Kallis, kas on midagi, mida ma saaksin sinu heaks teha?“

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar