neljapäev, 1. august 2013

Testi end: milline on Sinu armastuse keel?

Panen siia lingi armastuse viie keele testiga, mis on inglise keeles. Lähiajal püüan ka eestikeelse testi üles panna.

Saa teada, milline on Sinu armastuse keel.

http://www.5lovelanguages.com/profile/


Füüsiline puudutus - armastuse keel #5

Jõudsime küsimuseni: miks on mõnda inimest kohutav kallistada? Justkui kallistaks puud, kuid puugi tundub meeldivam. Hea kallistus on pehme, soe, täis energiat ja armastust. Kallistades puutuvad kehad kokku ning jagavad teineteisega energiat. Halvast kallistusest jääb tunne, et teisel oli justkui ükskõik. Ei jää hoolimise või armastamise tunnet. Kerkib esile mõte: „Ta vist ei tahtnud mind kallistada“. Võimalik, et need inimesed, keda on halb kallistada, lihtsalt ei oska seda. Nad ei oska rääkida viiendas armastuse keeles – füüsilise puudutuse keeles. Tegelikult võivad need inimesed ise üpris õnnetud olla, kuna neile pole õpetatud, kuidas kõneleda füüsilises keeles. Võib-olla pole neid lapsena kallistatud, paitatud, hellitatud, süles hoitud ja kui on, siis vaid minimaalselt?

Kui küsida meeste käest, mis võiks nende armastuse keeleks olla, kipuvad nad etteruttavalt vastama „füüsiline puudutus“, mõeldes selle all peamiselt seksuaalset vahekorda. Füüsiline puudutus kui armastuse väljendus hõlmab aga hoopis midagi muud. Inimestele, kelle armastuse keeleks on füüsiline puudutus, meeldivad kallistused ja massaaž. Nende jaoks on armastuse väljendus, kui neist möödudes pannakse hetkeks käsi õlale või libistatakse käega üle selja. Ühtlasi on nende jaoks oluline avalikus kohas käest kinni hoidmine.


Võib-olla olete oma lähedaste-tuttavate seas märganud inimesi, kes teile lohutuseks panevad käe õlale. Ei ütle nad lohutavaid sõnu, lihtsalt panevad hetkeks käe õlale. Inimene, kelle armastuse keel on füüsiline puudutus, otsib tavaliselt ise füüsilist kontakti. Nende „karje“ armastuse järele võib väljenduda pidevas füüsilises lähenemises. Me kõik vajame füüsilist lähedust. Inimene pole loodud siia maailma üksi eksisteerima, tal on vajadus oma kehasoojust teiste inimestega jagada. Seetõttu on füüsiline keel oluline meie kõigi jaoks, kuid mõnede inimeste jaoks veelgi olulisem. 

teisipäev, 30. juuli 2013

Teenimiskunst - armastuse keel #4

Kõik inimesed ei oska kingituste või sõnade abil tänada. Nemad ei räägi neis keeltes. Andeks paluvad nad ka teistel viisidel – nad koristavad toa, küpsetavad koogi, pesevad auto, õmblevad nööbid tagasi triiksärgile. Teenimiskunsti keeles kõnelevad väga edukalt paljud emad, kuna koristamine, küpsetamine, mähkmete vahetamine, tolmuimejaga tolmu võtmine kuuluvad nende igapäevaste toimingute hulka.

Mõnikord tõesti, inimesele meeldibki, kui teda abistatakse. Siinkohal ei tohi teenimiskunsti segi ajada õpitud abitusega, mis pole armastusega kuidagi seotud. Mõne inimese jaoks tähendab abistamine armastust. On ju äärmiselt kena, kui keegi valmistab meile söögi ja teeb teed ning hiljem koristab kõik nõud. Mõne inimese jaoks on sellised tegevused aga eriti olulised ja nende inimeste armastuse keeleks on teenimiskunst. Siinkohal tuleb aga meeles pidada, et kõik need tegevused peavad olema tehtud armastusest, mitte kohustusest. Kui need tegevused muutuvad kohustuseks ja "kellegi teenimiseks", siis toovad need kaasa negatiivse emotsiooni ning armastusest võib välja kasvada viha. 

Meestele, kelle armastuse keeleks on teenimiskunst, on oluline, et nende naine hoolitseks kodu ja laste eest. Küsides neilt, kuidas nad teavad, et nende naine neid armastab, võivad nad vastata, et „seepärast, et ta hoiab maja puhtana ja alati, kui ma koju tulen, ootab mind soe söök“. Naised seevastu ootavad meestelt abi majapidamistöödes. Nende jaoks on väga oluline, et aias oleks muru niidetud, köögikapid ja ukselingid korras ja vajalik remont saaks võimalikult kiiresti valmis. Nad on tänulikud, kui neid autoga viiakse poodi ja tööle. Ühtlasi on neil äärmiselt hea meel, kui mees vahel tuleb appi nõusid pesema või aitab neid nn naiste töödes, kui nad ise väga väsinud on ega jõua vajalikke asju teha.  Kuna on väga levinud stereotüübid nn naiste ja meeste töödest, siis võib mõnel mehel olla väga raske neist stereotüüpidest üle olla ja oma naist abistada.

Kas teie armastatu annab teile kuidagi pidevalt mõista, et te kodus midagi ei tee? Või vihjab ta, et võiksite vahel rohkem koristamisele või söögitegemisele tähelepanu pöörata? Mitu korda olete kuulnud, et prügi on ikka veel välja viimata? Sellistes pisikestest asjadest tõusevad tihti suured tülid. Mis selle taga on aga tegelikult? Teie armastatu lihtsalt ei tunne, et teda armastate. Kui ta ütleb, et „Sa ei tee kodus midagi“ või „Miks sa pole ikka veel seda kappi ära parandanud“, siis ütleb ta tegelikult: „Ma ei tunne enam, et mind armastaksid. Armasta mind!“


Võib-olla piisab mõnikord vaid lihtsast küsimusest: „Kallis, kas on midagi, mida ma saaksin sinu heaks teha?“

esmaspäev, 29. juuli 2013

Kingitused - armastuse keel #3

Kellele siis ei meeldiks kingitusi saada? Kingitus tähendab ju alati seda, et keegi on meid meeles pidanud... või soovib meid ära meelitada, et me kellegi heaks midagi teeksime. Kingituste armastuse keelega inimeste jaoks omab kingitus aga veelgi erilisemat tähendust. Nemad hoiavad käes äsja saadud kingitust ning mõtlevad „Ma olin tal meeles!“ või „Ta mõtles minule“ või „Ta armastab mind“. Kingitus ei pea olema üldse rahalise väärtuse poolest suur, oluline on selle emotsionaalne väärtus. Kellele siis ei meeldiks kuulda kedagi ütlemas: „Nägin rannas seda kivi ja sina tulid mulle kohe meelde. Ma lihtsalt pidin selle sulle tooma.“

Oluline on meeles pidada, et kingituste inimesed pole tingimata materialistlikud. Kingituste inimesele toovad siirast ja suurt rõõmus ka pisikesed asjad, mille rahaline väärtus võib pea olematu olla. See, et inimesele meeldib kingitusi saada, ei tee teda halvaks inimeseks. Tõsi, ühiskonnas ei saa just kõige paremaid kommentaare inimesed, kelle jaoks on raha oluline ja peamine, kuid kingituste inimesed ei ole tingimata sellised. Ei tasu end üldse halvasti tunda, kui avastad, et just sinu armastuse keel on kingitused.

Gary Chapman on välja toonud, et suurim kingitus on kohalolek. See tähendab seda, kui armastatu istub oma lähedase haiglavoodi kõrval ja muretseb, siis pole mõtet haiglasse teda toetama tulla lillede või maast korjatud kivikestega. Siis osutub kõige olulisemaks iseenda kohalolek. See, et olete sealsamas olemas, ei lahku enne kui tema. Muretsete koos temaga. Olete kivi, millele ta toetuda saab. Kui kingituste inimene on kurb, tehke talle pisike üllatus. Kui ta on endast väljas ja nutab, siis istuge tema kõrvale ning lihtsalt olge, ei ole tarvis sõnu ega kallistusi, lihtsalt kohalolekut. Tema jaoks olemas olemist.

Küllalt on kaebamist, et „mu mees ei too mulle kunagi lilli“ ja „ta ei pea kunagi tähtpäevi meeles“. Imelikul kombel ei kuule meeste poolt sarnaseid lauseid eriti tihti. Võib-olla on tegemist tagasihoidlikkusega või peetakse seda liialt feminiinseks.  See aga ei tähenda, et poleks mehi, kelle armastuse keeleks poleks kingitused. Siiski tõesti, kõik mehed ei tule selle peale, et oma armastatule lilli tuua. Kuigi nad näevad seda filmidest ning võib-olla oma tuttavate pealt, ei tule nad kunagi ise selle peale, et ka ise nõnda tegutseda. Vastus on üsna lihtne: mehed, kes ei oska kingituste keeles rääkida, ei tulegi selle peale. Küll aga need, kes oskavad selles keeles rääkida, kuhjavad oma armastatu üle lillede, shokolaadi ja pisikeste armsate asjadega.


Mida teie armastatu teile räägib? Mille üle ta kurdab? Kas teda häirib, et te temaga koos ta vanemate või sõprade sünnnipäevale ei lähe? Või sooviks ta, et tooksite lilli? Võib-olla mainib ta pidevalt, milliseid asju endale tahaks, kuid kunagi ei osta neid endale – ilmselge vihje teile, et te need asjad talle tooksite. Veel kord, kriitika on vaid informatsioon, mis aitab teil panna oma armastatu tundma end armastatuna.

pühapäev, 28. juuli 2013

Kvaliteetaeg - armastuse keel #2

Viimasel ajal olen isegi kuulnud palju sõna „kvaliteetaeg“ kasutamist, kuid ühtlasi olen täheldanud, et seda kasutatakse pigem sellises humoorikas võtmes. Näiteks kolm töökaaslast istuvad trepil, joovad kohvi ning naeravad igasuguste absurdsete mõtete peale, mis pähe tulevad ja siis kohvipausi lõppedes nimetavad seda kvaliteetajaks. Eks mingil määral see ongi kvaliteetaeg. Väsimus ja sellest tingitud absurdsed mõtted aitavad meil oma kaaslasi tundma õppida. Parima mulje endast saab jätta siiski siis, kui oled puhanud, rõõmsameelne, positiivne, arukas, aga siira ja maskita mulje siis, kui väsinud, pahane ja imelike mõtetega.

Kvaliteetaeg suhetes tähendab peamiselt aga tähelepanu suunamist teisele inimesele. Kvaliteetaeg on üks-ühele aeg, mil keskendutakse üksteise tundma õppimisele, üksteise soovidele, tunnetele, mõtetele. Kvaliteetaeg pole aga ainult vestlemine. Koos filmi vaatamine võib ka olla kvaliteetaeg, kui pärast filmi vaatamist leitakse aega, et rääkida üksteisega filmist. Koos jalutamine ja väljas õhtust söömine, teatris käimine, piknikule, matkale minek.

Võimalik, et meile ei meeldi piknikud ja matkamine. Kui aga meie armastatu soovib just niimoodi kvaliteetaega veeta, sest tema jaoks tähendab see suurimat armastuse avaldust, siis tuleb meil valida, kas meie armastame või mitte. Nüüd ongi see koht elus, kus tuleb valida. Kui me armastame, siis lähme piknikule ega virise sealjuures, et sipelgad kogu toidu ära söövad. Lähme matkama ega kurda halva ilma või putukate pärast. Me lähme, veedame kvaliteetaega koos armastatuga ja tunneme sellest rõõmu, sest teeme seda tema armastuse pärast. See võib kõlada naiivselt ja võimatult. Ja võib-olla mõtlete siinkohal, et kas mingeid kompromisse ei peagi tegema? Kas tema ei võiks aru saada, et mulle ei meeldi piknikul või matkal käia? See ongi kompromiss, et teete koos temaga asju, mis talle meeldivad. Ka tema teeb ju teie heaks. Võib-olla tema on pidanud palju vaeva nägema, et teiega tunnustussõnade keeles rääkida? Võib-olla näitab tema kogu aeg oma armastust üles, tehes koos teiega tegevusi, mis on teie jaoks olulised. Armumise faas on möödas. Nüüd tuleb valida, kas armastada või mitte.

Kvaliteetaeg on üsna lihtne armastuse keel – lihtsalt veedad teise inimesega aega, oled tema jaoks olemas. Ometi ei tule selles keeles rääkimine tänapäeval hästi välja, kuna inimesed pidevalt kiirustavad ega leia enam oma lähedaste jaoks aega. Tõsi küll, kvaliteetaja inimestele piisab õhtul ka 15 minutilisest süviti minevast vestlusest, tundmaks teie armastust ja hoolimist. Kvaliteetaja all mõistame koos tegevust – sportimine, reisimine, jalutamine, mängimine – mille peamiseks märksõnaks on kohalolek.

Inimene, kelle armastuse keeleks on kvaliteetaeg, hindab täpsust. Kui olete kohtumisele hiljaks jäämas, siis andke sellest võimalikult kiiresti teada. Tal ei ole vaja tunda, et temast ei hoolita ega peeta lugu. Kui te aga hilinete ja lõpuks siis kohale jõuate, ootab see inimene tegelikult väga konkreetseid ja põhjendatud selgitusi, miks hiljaks jäite. Vastasel juhul võib ta arvata, et tema pole piisavalt hea. Et tema pärast ei pea pingutama. Kindlasti ei tohi talle jääda arusaam, et temast ei peeta lugu.

Samal ajal samas kohas, aga mitte koos? Näiteks kui mängite koos armastatuga kaarte ja samal ajal räägite telefoniga, siis on see jagatud tähelepanu ja see kohe kindlasti ei rahulda teda. Pigem tunneb ta end välja jäetuna ja teie eemalolekut temast. Kvaliteetaja inimestele on väga oluline, et kui veedate temaga aega, siis ei võta te sõbrannade kõnesid vastu, ei veeda aega internetis olles, ei vaata pidevalt kella, ei otsi lisategevusi. Uskuge, kõik need asjad on häirivaks asjaoludeks ja need kõik pisiasjadena näivad liigutused ei jää kvaliteetaja inimesele märkamatuks. Pigem on see solvav.


Niisiis, kui teie armastatu pidevalt kaebab, et „olete abielus oma arvutiga või tööga“ või „me ei tee enam kunagi midagi koos“, siis võib see olla üsna oluline märk sellest, et tema armastuse keeleks on kvaliteetaeg. Leidke tema jaoks seda aega.