teisipäev, 10. september 2013

"Armastus on tegu"

Alustasin just ühe kaunis meeldiva ja põneva raamatu lugemist. Nimelt on tegemist Gary Chapmani "Armastus on tegu" raamatu eesti keelse tõlkega, mille täna raamatupoes uudistades avastasin. Tahaksingi jagada seda imelist sissejuhatust, mis sellele raamatule on kirjutatud:

    "Nii kaugele kui mäletame, on luuletused, laulud, filmid ja kõnemehed armastust kirjeldada ja väljendada püüdnud. Filmid ja TV-saated keskenduvad armastuse otsinguile ja leidmisele. Reklaamiagentuurid kasutavad seda võimsat tunnet, et müüa meile oma kaupu. Meie kultuuriski näib valitsevat armastav meelsus.
    Kui tegemist on abielu, perekonna või sõpusega, pole imestada, et armastusel on niisugune külgetõmbejõud. Armastus on meie elus esmajärgulise tähtsusega. Lõpuks ütleb ka kõige targem raamat, mida olen lugenud - Piibel - et Jumal Ise on armastus.
    Vähesed emotsioonid võrduvad erutava adrenaliinisüstiga, mida annab vastleitud armusuhe, sõbra meeldiv seltskond või pereliikme ustav toetus. Pole ime, et otsime armastust eelkõige positiivsetest kogemustest. Igapäevaseid katsumusigi on palju kergem ületada, kui teame, et vajadusel on meie kõrval alati keegi, kes meid tingimusteta toetab.
    Igas armusuhtes osalevad inimesed võivad eksida. Einevalt isiklikest suhetest, mida näeme teleri- või kinoekraanilt, ei saa sassiläinud inimsuhteid poole tunni või mõne episoodiga lahendada. Mõnikord muudavad asjaolud ja inimesed ise õnneliku armastussuhte peaaegu talumatuks.
    Pärast abiellumist kaob algne õnnejoovastus ja romantilised tunded võivad haihtuda. Seejärel tekivad teravad lahkarvamused ja üksteise toetamise asemel muutume vaenulikeks. Mõnikord oleme nõutud ning ei oska normaalselt suhelda, teinekord klammerdume ebareaalsete ootuste-lootuste külge. Tõepoolest, vahel ei pruugi me isegi teada, kuidas armastuse valem toimib. Raskuste tekkides mõned inimesed lihtsalt lahkuvad... jättes maha haavatud südamed.
    Pastori ja nõustajana olen seda ikka ja jälle näinud. Tekib abielutüdimus ja sellega koos kiusatus näha, kas naabimehe õuel on tõesti rohi rohelisem. Vanemad ja lapsed reageerivad lahkarvamuste puhul emotsionaalselt üle. Mõni inimene tunneb end kirikus üksildasena või jääb üldse koju, kuna ta on kaotanud sõbra ja kardab uut suhet, et mitte uuesti haiget saada.
    Olen näinud väga paljusid inimesi, kes on armastusele liiga kiiresti käega löönud. Suhetest loobumine ei kindlusta loodetud leevendust, ei too lahendusi ega lihtsusta elu. Pigem kuhjab see uusi probleeme - täis vinduvat meelepaha ja sõrmega näitamist. 
    Millised on siis vastused väljakutsele, mida armastus endaga kaasa toob? Algajatele võib öelda, et vaatamata eluraskustele ja -pingetele peab kestvaks armastuseks olema midagi rohkemat kui lihtsalt tunne. Armastus peab väljenduma meie tegudes - nii abielus, perekonnas, sõprade ja tuttavate keskel kui isegi vaenlaste hulgas." - Gary Chapman

Midagi ilusat tänasesse õhtusse...


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar